BURSA VE LOKMA

-----------------------------------------------------------------------------------

Bursanın fethi 1326 yılında osmangazi tarafından gerçekleştirilmiştir . peki size bir soru siz koskoca Bursayı fethetmişsiniz ve orada adınıza hutbe okuttunuz peki halkı hoşnut etmenin yollarından biri nedir sizce ? , zaten dememiş boşuna atalarımız '' kalbe giden yol mideden geçer '' diye . Bunun için tabi ki de akla gelen yollardan biri de lokma döktürmek olmuştur cami çıkışlarında , hayır için veya tatlı şeklinde paralı olmak üzere satılmıştır . eski türklerden günümüze kadar ulaşan lokmanın , böyleinse güzel bir il de , Bursa da yani osmanlı devletinin kurluduğu yerde pişirilmemesi görülmeyecek şey değildir .

ilk olarak lokma sizin de bildiğiniz üzere ve önceki makalemizde de görüleceği üzere ilk olarak Göktürk inancı varken ortaya çıkmıştır. Peki lokmayı böyle sevilesi yapan şey ne ? ucuz olması mı ? , lezzetli olması mı ? , yoksa bedava olması mı ?, evet tabi ki bu saydıklarımız var ama en önemlisi bence insanları bir araya bağlaması . Hayır işlerinde köşelerde ne zaman kazanlar kaynasa millet o yağın kokusunu duyunca toplanırlar. Kuyrukta beklerken belki komşu , belki yabancı başlar bir sohbet . yani kısacası anlatmak istediğim Bursada lokma vazgeçilmez bir lezzet.

Yapımının basit oluşu, kullanılan malzemenin rahatlıkla temin edilmesi onun hızla bütün kitleler tarafından yapılmasını sağlamıştır.

Bu yapımı basit ama etkili lezzeti ile Osmanlı hanedan mutfağının da dikkatini çekmiş ve sıkça üretimi yapılmıştır. Halka şeklinde olan bu tatlı saray mutfağında şekilsel bir değişiklik göstermiş küçük toplar şeklinde üretimi yapılmıştır. Bu yuvarlak top şeklindeki lokmaya halk arasında saray lokma denmiştir. Günümüzde ise ismi İzmir saray lokma olarak bilinmektedir.